Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009




«Τι το έπιασε το παιδί μου δεν καταλαβαίνω!»
... Λένε πολλές φορές οι γονείς. Φυσικά ορισμένες φορές αδυνατεί φυσιολογικός νους να συλλάβει τι είναι αυτό που «πιάνει» τα παιδιά ;


Το ίδιο συμβαίνει και σε μένα .Διερωτώμαι πως τα παιδιά μου τα σεμνά , ευγενικά , με σεβασμό , που μόνο επαίνους και συγχαρητήρια απ΄όλους έπαιρναν , έγιναν θεριά ανήμερα , ευτυχώς όμως μόνο με μένα που με τόση αγάπη , τρυφερότητα , υπομονή , διαλλακτικότητα και δυστυχώς καθόλου αυστηρότητα μεγάλωσα.
Ωρες ώρες αναρρωτιέμαι πόση υπομονή πρέπει να’χει ένας γονιός για ν΄αντέξει την τόσο αλλόκοτη συμπεριφορά τους . Νεύρα , φωνές , αλλόκοτη εμφάνιση ιδιοτροπίες στο φαγητό , μόνο κλειστές πόρτες στο σπίτι ,αμφισβήτηση των πάντων και μουγκαμάρα !!!
Τις ώρες αυτές μούρχεται στο νου η μανούλα μου και τώρα αν και πολύ αργά συλλογιέμαι πόσο δίκιο είχε που δεν ήξερε και πώς να το χειριστεί και τη δικαιολογώ για τα λάθη της .
Και γώ που ξέρω !!!΄΄εν οίδα ότι ουδέν οίδα΄΄ Ευτυχώς διαθέτω Ιώβεια υπομονή και έχοντας σαφώς περισσότερες γνώσεις απ΄ότι οι γονείς μας , για τη δύσκολη περίοδο της εβηβείας θα προσπαθήσω να το αντέξω . Γιατί φίλοι μου δεν υπάρχει συνταγή γενική. Η συνταγή είναι εξατομικευμένη .΄Οπως ξέρετε κάθε άνθρωπος και ιδιαίτερα ο κάθε έφηβος βιώνει με το δικό του τρόπο καθετί που του συμβαίνει στην ιδιαίτερη αυτή φάση της ζωής του .Το μόνο γενικό είναι η περίσσεια αγάπης , στοργής , κατανόησης και ασφάλειας με τα οποία θα πρέπει να συνεχίσουμε να τα περιβάλλουμε .Ν΄αφήσουμε στην άκρη τους εγωισμούς και να σταθούμε δίπλα τους με υπομονή και αγάπη κι ας ελπίσουμε πως θα καρπίσουν τα λόγια και οι παραινέσεις μας , και θα βγούν αλώβητα ή κατά το ορθότερον λιγότερο πληγωμένα στη ζούγκλα που λέγεται ζωή . Οταν θα είναι σε θέση να μη μας κρίνουν με αυστηρότητα δικαιολογώντας τους φόβους και τις αγωνίες μας .
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΕΚΤΕΣ .